Etiketter

lørdag 14. mai 2016

Mer om geocaching

For de som allerede er litt nysgjerrige på dette fenomenet, vil jeg igjen anbefale å lage en profil på geocaching.com og så gå inn og lese under fanen "lær" inne på siden.




Når det gjelder forskjellige typer cache, finnes det mange. De kan du lese om her ;https://www.geocaching.com/about/cache_types.aspx

De tre aller vanligste som vi ser og finner flest av er disse (utdrag fra siden over..)


Traditional Cache - Large Icon Traditional Cache - Small Icon

Tradisjonell geocache

Dette er den opprinnelige geocachetypen, og også den mest basale. Disse geocachene består av en beholder på de angitte koordinatene. Størrelsen kan variere, men som et minstekrav inneholder alle disse geocachene en loggbok. Større beholdere kan inneholde bytteting og sporbare gjenstander.
Mystery or Puzzle Caches - Large Icon Mystery or Puzzle Caches - Small Icon

Mystery- eller oppgavecacher

Denne typen geocache er en slags «alt mulig-type» som kan involvere kompliserte oppgaver som du må løse for å finne koordinatene. Mysterie-/oppgavecacher blir ofte brukt som en slags «prøvekategori» for nye og unike geocacher som ikke passer inn i andre kategorier.
Multi-Cache (Offset Cache) - Large Icon Multi-Cache (Offset Cache) - Small Icon

Multicache

Disse geocachene innebærer to eller flere posisjoner, hvor den endelige posisjonen er en fysisk beholder med en loggbok. Det finnes mange variasjoner, men de fleste multicacher har på den første posisjonen et hint for å finne steg nummer to. Steg nummer to har så et hint til nummer tre, og så videre.
Letterbox Hybrid - Large Icon Letterbox Hybrid - Small Icon

Letterbox-hybrid

Letterboxing er en annen form for skattejakt som benytterledetråder i stedet for koordinater. I noen tilfeller har imidlertid eieren gjort den til både en letterbox og en geocache, og publisert koordinatene på Geocaching.com. Denne typen geocache vil inneholde et stempel som er ment å forbli i cachen og brukes av letterboxere til å registrere besøket. Gå til nettstedet Letterboxing North America for å lese mer om letterboxing.På kart eller lister over geocacher vil de synes med disse symbolene eller henholdsvis grønne, blå eller orange prikker.

Så er det en hel haug forkortelser som du kommer over både i beskrivelser og logger. På geocaching finner du en egen ordliste (under "lær") som du kan slå opp i.....

her er noen av de vanligste:

Attributt
Ikoner på detaljsidene til geocacher som gir spesifikk informasjon om geocachen. Det er flere typer attributter, for eksempel attributter som informerer om hvorvidt du trenger spesialutstyr, om det er mulige farer underveis og andre forhold man bør være oppmerksom på. Attributter kan også vise hvorvidt en cache er tilgjengelig fra rullestol, om den er hundevennlig, om den krever lykt og så videre.

Bug
Også kjent som en Travel Bug®. En sporbar brikke med en unik kode, som kan festes på en gjenstand. Gjenstanden blir deretter flyttet fra cache til cache (eller fra person til person) i virkeligheten, og du kan følge fremdriften på Geocaching.com. Mer om

CITO
«Cache In Trash Out» er et varig miljøinitiativ som støttes av geocaching-miljøer over hele verden. Siden 2002 har geocachere sørget for opprydning i parker og andre cache-vennlige steder rundt om i verden. Lær mer på ">www.geocaching.com/cito.

Deaktivering
Geocache-eiere kan deaktivere en oppføring midlertidig, noe som gjør at geocachen merkes som utilgjengelig på oppføringssiden. Gjør dette hvis geocachen trenger reparasjon, hvis området er utilgjengelig i en periode (anleggsarbeid, jaktsesong, vinterstengning osv.). Dette er ment å være midlertidig, altså en periode på noen få uker eller kanskje opp til noen måneder.
DNF
«Did Not Find» – «Fant ikke». En forkortelse som brukes av geocachere for å formidle at de ikke fant en cache.
Earthcache
En ">Earthcache er et spesielt sted man kan besøke for å lære noe om Jorden. Earthcache-sider inneholder pedagogisk informasjon i tillegg til koordinatene. De som besøker Earthcacher kan se hvordan geologiske prosesser har formet planeten vår, lære hvordan vi håndterer naturressurser og hvordan vitenskapen finner bevisene som lar oss lære om Jorden.


Eventcache
En Eventcache er et treff for geocachere eller geocachingorganisasjoner. Eventcache-siden angir treffets dato og klokkeslett i tillegg til koordinatene til det.
FTF
«First to Find». En forkortelse som skrives av geocachere i fysiske loggbøker i cacher eller online når funnet logges online, for å vise at man var den første til å finne en ny geocache.
Funnantall
Antall geocacher en spiller har funnet.
GC-kode
En unik identifikator som finnes for alle geocacheoppføringer. GC-koden begynner med bokstavene «GC» og etterfølges av andre alfanumeriske tegn, som for eksempel ">GCK25B.
Geocache
En beholder som i sin enkleste form inneholder en loggbok som geocachere kan signere. Også kjent som en cache. Det finnes imidlertid mer enn et dusin «cachetyper», hvor hver type utgjør en variasjon av spillet. Se den fullstendige listen over ">geocachetyper.

Geomynt
En geomynt ligner på en Travel Bug® på den måten at de er sporbare og kan reise rundt i verden og samle historier på sin ferd fra cache til cache. Geomynter blir ofte laget av geocachere som signaturgjenstander, og kan også være samleobjekter">Du kan finne mer informasjon om geomynter og sporbare gjenstander her.
Gigaevent
En Eventcache med over 5000 deltakere. Disse store eventene tiltrekker seg geocachere fra hele verden og avholdes ofte årlig. Merk: En Megaevent-cache har over 500 deltakere.

Groundspeak
Groundspeak, Inc. er selskapet som eier og driver Geocaching.com,">Waymarking.com og Wherigo.com. Groundspeak ble startet i 2000 av Jeremy Irish, Elias Alvord og Bryan Roth. Hovedkvarteret til Groundspeak er i Seattle i Washington, USA, og omtales som ">Geocaching HQ.

Lock & Lock
Lock & Lock (skrives også Lock 'n Lock eller Locknlock) er en beholdertype med lokk som har fire «ører» som klikkes på plass på beholderen for å gjøre den tett. Navnet brukes generelt blant geocachers, men «Lock & Lock» er faktisk et spesifikt merke av denne typen beholder.
Logg
Den fysiske og elektroniske registreringen til alle som har logget eller gjort noe med en geocache eller en sporbar gjenstand. Ordet kan også brukes til å definere den fysiske loggboken i en cache.
Loggbok
En fysisk registrering av alle som har funnet en geocache. Loggbøker er vanligvis laget av papir, men kommer i mange ulike størrelser, former og formater.

Mikro
Den minste geocachestørrelsen. Mikro er vanligvis på størrelse med en filmrullboks, men av og til mindre.
Muggler
En som ikke er en geocacher. Basert på «muggle» i Harry Potter-bøkene, altså en ikke-magisk person. Den norske oversettelsen «gomp» fra bøkene brukes av og til også av geocachere.
Mugglet
Når en geocache blir oppdaget av en ikke-geocacher. Når en cache har blitt «mugglet», betyr det vanligvis at den ble ødelagt eller fjernet av en intetanende ikke-spiller.
Multicache (forskjøvet cache)
En multicache har to eller flere posisjoner. Den endelige posisjonen er en fysisk beholder. Det finnes mange variasjoner, men de fleste multicacher har et første trinn med en ledetråd til andre trinn, som igjen har en ledetråd til tredje trinn, og så videre.
Mysterycache
En ikke-tradisjonell cachetype som ikke passer inn i noen av de andre kategoriene. Koordinatene som er oppført på cachesiden er ofte fiktive, og man må løse en oppgave eller følge instruksjoner for å finne de endelige koordinatene.
Nano
Et ord som brukes til å beskrive geocacher som er mindre enn vanlige geocacher med mikro-størrelse. Nanoer er på størrelse med en bønne.
Nullpunkt (GZ)
Stedet hvor GPS-enheten viser at du har nådd posisjonen til geocachen. På nullpunktet er du null meter fra målet.

Power Trail
En lang rekke med cacher som er plassert nærmt hverandre. Dette gjør at spillerne enkelt kan øke funnantallene sine.

Spoiler
En spoiler er informasjon som inneholder detaljer og kan ødelegge opplevelsen av noe. For eksempel ved å fortelle noen hvordan en film slutter før de har sett den selv. Innen geocaching er en spoiler det å gi detaljer om gjemmestedet til en cache, og dermed potensielt ødelegge andres opplevelse ved å finne den.
Sporbar gjenstand
En sporbar brikke som festes til en gjenstand. Dette gjør at gjenstanden kan spores på Geocaching.com. Gjenstanden blir en «haiker» som flyttes fra cache til cache (eller person til person) i virkeligheten, og du kan følge med på reisen online. Du kan finne mer informasjon om Travel Bug-er og sporbare gjenstander her. Også kjent som Travel Bug-er og geomynter.
Sporingsnummer
Et unikt nummer som er tilknyttet en Travel Bug eller annen sporbar gjenstand. Sporingsnumre brukes som bevis for at brukeren fysisk har vært i befatning med gjenstanden. Sporingsnumre gir også en måte å finne websiden for en spesifikk Travel Bug. Du finner mer informasjon om Travel Bug-er og sporbare gjenstander her.
STF
«Second To Find» – «andremann til å finne». Den andre personen som finner en geocache etter at den har blitt lagt ut.
SWAG
«Stuff We All Get» – «ting vi alle får». Bytteting som legges igjen i cacher av geocachere.
TB
"Travel Bug®". En sporbar brikke med en unik kode, som festes på en gjenstand. Dette gjør at du kan følge med på gjenstanden på Geocaching.com. Gjenstanden blir en haiker som flyttes fra cache til cache (eller fra person til person) i virkeligheten, og du kan følge fremdriften online. Du finner mer informasjon om Travel Bug-er og sporbare gjenstander her.
TB-hotell
«Travel Bug-hotell». En geocache der målet er å være et utvekslingspunkt for sporbare gjenstander. Disse er nesten alltid av størrelse «middels» eller større. Du finner mer informasjon om Travel Bug-er og sporbare gjenstander her.

TFTC
«Thanks For The Cache» – «Takk for cachen». En forkortelse som skrives av geocachere i loggbøker eller online når funn logges. Skrives av og til som T4TC. En oppfordring: Ta deg tid til å skrive i hvert fall et per setninger når du logger funnet ditt online. På denne måten takker du cacheeieren for å ha laget og lagt ut geocachen slik at du kunne finne den.
TFTH
«Thanks For The Hide» – «Takk for utlegget». Skrives av og til som T4TH.
TNLN
«Took Nothing. Left Nothing» – «Tok intet, la intet igjen». Skrives vanligvis i geocache-loggbøker av geocachere som ikke bytter til seg innhold i en cache.
TNLNSL / TNSL
«Took Nothing. Left Nothing. Signed Logbook» – «Tok intet, la intet igjen, signerte loggboken» / «Took Nothing. Signed Logbook» – «Tok intet, signerte loggboken».
TOTT
«Tools of the Trade» – «spesialredskaper». En forkortelse som brukes om alle redskaper som kan brukes til å lete etter/få tak i/finne/logge en geocache.
Tradisjonell cache
Dette er den opprinnelige geocache-typen, som i sin enkleste form består av en beholder og en loggbok eller loggark. Større beholdere inneholder som regel bytteting. «Nanocacher» eller «mikrocacher» er bitte små beholdere som bare inneholder et loggark. Koordinatene som er oppført på siden for tradisjonelle cacher, gir den nøyaktige posisjonen til geocachen.
Travel Bug®
En sporbar brikke med en unik kode som festes på en gjenstand. Dette gjør at du kan følge med på gjenstanden på Geocaching.com. Gjenstanden blir en haiker som flyttes fra cache til cache (eller fra person til person) i virkeligheten, og du kan følge fremdriften online. Du finner mer informasjon om Travel Bug-er og sporbare gjenstander her

Vanskelighet og terreng eller V/T
Geocacher graderes i to kategorier, begge på en skala fra 1 til 5 (med halve trinn). Vanskelighet angir hvor mentalt utfordrende det er å finne en cache, mens terreng beskriver de fysiske omgivelsene. Dermed vil graderingen V1/T1 være den enkleste cachen å finne, mens graderingen V5/T5 vil være den vanskeligste. Vi har et graderingssystem for geocacher som kan være til hjelp for deg for å gradere geocachen din.
Veipunkt
Et veipunkt er et referansepunkt for en fysisk posisjon på Jorden. Veipunkter defineres som et koordinatsett som vanligvis omfatter lengdegradbreddegrad og av og til høyde over havet. Alle geocacher som er oppført på vårt nettsted, er veipunkter. Geocaching.com oppretter en unik GC-kode for hver eneste geocacheoppføring.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar